İSTANBUL – Kıbrıs’ta Yüksek Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’ndaki (YÖDAK) sahte diploma kriziyle ilgili mevcut YÖDAK üyeleriyle eski üyeler, geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Polis Genel Müdürlüğü’ne yeni bir suç duyurusunda bulundu.
YÖDAK üyeleri Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, Prof. Dr. Ali Ünyayar ile eski YÖDAK üyeleri Prof. Dr. Okan Veli Şafaklı ve Prof. Dr. Mehmet Hasgüler’in şikayet dilekçesinde, Polis Genel Müdürlüğü’nden incelenmesi istenen evraklar da listelendi.
Akademisyenler, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı’nın başkanlığa atanmadan önce kadrosunun bulunduğu Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden Avcı’nın transkriptiyle birlikte dersler ve not dökümleri, yüksek lisans tez örneği ve Lübnan Beyrut Üniversitesi’ne giderken Kıbrıs’tan yaptığı giriş ve çıkışların incelenmesini talep etti.
‘MAHKEME YENİ RAPOR İSTEDİ’
Kıbrıs kamuoyunu bir süredir ‘meşgul’ eden sahte diploma krizinde ‘düğüm’ çözülmedi. Ülkede sürdürülen soruşturmayı yeterli bulmayan YÖDAK üyeleri, polisten daha detaylı inceleme yapmasını bekliyor. Eski YÖDAK üyesi Prof. Dr. Mehmet Hasgüler Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın politik ataması ile YÖDAK başkanlığına getirilen Turgay Avcı’nın Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden almış olduğu lisans diplomasının KKTC’de denkliği bulunmamaktadır. Avcı’nın ‘kefil’ olduğu bir diğer (müstafi) YÖDAK üyesinin 4 yıllık bir lisans bölümünden mezun olmadığının anlaşılmasından sonra kurumun yıpratılmaması için YÖDAK üyeleri olarak diplomalarımızın denkliklerinin kamuoyu ile paylaşma kararı aldık. Çalışmalar esnasında Avcı diplomasının ancak fotokopisini sunabildi. Kendisinden yasa ve yönetmeliklerde istenilen şekilde diploma ve ek belgelerini sunmasını talep ettik. Avcı belgeleri sunamadığı için diplomasının KKTC’de denk olamayacağı yönünde YÖDAK olarak karar üretmek mecburiyetinde kaldık. Bunun üzerine Avcı tarafından YÖDAK üyeleri olarak mahkemeye verildik. Mahkemede de kendisinden başta transkript olmak üzere yönetmelikte istenilen belgeleri talep ettik. Mahkeme polisten Avcı’nın durumu ile ilgili bir rapor istedi. Bu raporun imza gerçekliğinin yanı sıra kâğıt ve mürekkep tahlillerinin de yapılması sonucunda yazılmasını talep ettik. Ortaya çıkan rapor mahkemece yetersiz bulunduğundan duruşma ertelendi ve yeniden bir rapor talep edildi.”
‘AVCI HAKKINDA TÜRKİYE VE LÜBNAN MAKAMLARINDAN BENZER TALEPLER YAPILMALI’
Transkriptler olmaksızın YÖDAK’ın hiçbir şekilde diploma denkliği veremeyeceğini belirten Hasgüler, “Mahkeme veya polisin ‘denklik’ tanıma yetkisi yoktur. Ancak mevzuata aykırı bir hareket yapılmışsa idari bir karar alınabilir. YÖDAK kararında mevzuat takip edilmiştir. Kendisi idare hukukçusu olan ana muhalefet partisi lideri ve eski başbakan Tufan Erhürman’ı derhal göreve davet ediyorum. Bu konudaki sessizliğini en basitinden tuhaf karşılıyorum. Mahkeme, gücünü yasalardan alır. Mahkemenin yasa yapma gücü yoktur. Mevzuat, ‘transkriptler olmaksızın denklik verilemez’ demektedir. Şu hâlde mahkeme derhal talebimizi dikkate alarak Avcı’nın transkriptlerini talep etmelidir. Bu transkriptler halihazırda Avcı’ya akademik payelerini veren Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ve askerlik yapmış olması hasebiyle Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı ASAL şubede mevcut olmalıdır. Avcı muhtelif zamanlarda farklı isimlerle anılmaktadır. Tüm isimleri dikkate alınarak Avcı’nın muhaceret dairesinden giriş-çıkış dökümlerini talep etmelidir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ve Lübnan makamlarından da benzer talepler yapılmalıdır” diye konuştu.
Tüm belge ve bilgilerin toplanmasının ardından Turgay Avcı hakkında YÖDAK’ın işlem yapabileceğini söyleyen Hasgüler, transkript olmadan verilecek her kararın yasalara aykırı olacağını ifade etti.
TURGAY AVCI HAKKINDAKİ İDDİALAR NELER?
YÖDAK’ın başına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 2021’de atanan Turgay Avcı, kendisine ait olduğunu belirttiği diplomanın gerçekliğine ilişkin somut kanıtları YÖDAK heyetine sunmadı. Avcı, ardından itibarının zedelendiği gerekçesiyle başında bulunduğu YÖDAK’tan şikayetçi oldu.
Avcı’nın mahkemede paylaştığı diplomasında yazan isim Turgay Salih Zeki idi. Ancak Turgay Avcı, 1974 yılındaki soyadı kanunundan önce Kıbrıs kütüklerinde Turgay Zeki olarak görünüyordu. 1974’ten sonra ise Turgay Avcı olmuştu. 1980 yılında lisans öğrenimi için Lübnan Beyrut Üniversitesi’ne Turgay Zeki ismiyle kayıt yaptırıp, 1985 yılında Turgay Salih Zeki ismiyle nasıl mezun olduğu ise bilinmiyor.
YÖDAK’ın mevcut ve eski üyeleri ise Turgay Avcı’nın diplomasının sahte olduğunu öne sürerek cezalandırılmasını talep ediyor. Yüksek İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen Polis Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı raporu yüzeysel bulan YÖDAK üyeleri, yeni bir başvuruda bulundu. Emniyetin hazırladığı raporu Turgay Avcı ile birlikte mahkemenin de yetersiz bulduğu belirtiliyor.